Blue Stilton, the King of English cheeses (like its French counterpart Roquefort) is a must for any cheeseboard over the festive season. Discover more about its importance in British culinary tradition on page 4. This delicious Stilton soup makes an excellent starter or light lunch served with warm crusty bread. Serves 6 • Preparation and cooking time: 75 minutes
INGREDIENTS: 450g of chestnuts • 3 sticks of celery, chopped • 1 onion chopped 1 tbsp of oil • 600ml of milk • 600ml of chicken stock • 125g of Stilton cheese, crumbled • 1 tbsp of lemon juice • a few drops of Tabasco sauce • freshly chopped coriander to garnish
PREPARATION: With a sharp knife, score an X into the rounded side of the chestnuts, then soak them in hot water for 30 minutes and dry them. Place the chestnuts on a baking sheet lined with greaseproof paper and cook in a pre-heated oven at 200°C (180°C fan-oven) for 30 minutes. Once cooled, remove the shells and skins. In the meantime, gently fry the celery and onion together in oil for 10 minutes without browning. Add the chestnuts, stock and milk to the onion mixture and cook for 15 minutes. Pour the mixture into a liquidiser with the Stilton, lemon juice and Tabasco and blend until smooth. Serve hot sprinkled with coriander.
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Le Blue Stilton est le roi des fromages anglais – l’équivalent du Roquefort en France – et se doit d’être présent sur chaque plateau de fromages pendant la saison des fêtes. En page 4 vous en saurez plus sur le rôle qu’il joue dans la tradition culinaire britannique. Cette délicieuse soupe au Stilton constitue une excellente entrée ou un repas léger servi avec du pain croustillant. Pour 6 personnes – Préparation et cuisson : 75 minutes
INGRÉDIENTS : 450 g de châtaignes • 3 branches de céleri émincées • 1 oignon émincé • 1 c. à soupe d’huile • 600 ml de lait • 600 ml de bouillon de poulet • 125 g de Stilton émietté • 1 c. à soupe de jus de citron • quelques gouttes de sauce Tabasco • de la coriandre fraîche hachée pour décorer
PRÉPARATION: A l’aide d’un couteau pointu, incisez le côté arrondi des châtaignes en forme d’X. Faites-les tremper dans de l’eau chaude pendant 30 minutes puis séchez-les. Déposez les châtaignes sur une plaque recouverte de papier sulfurisé et faites-les cuire à four préchauffé à 200° (180° à chaleur tournante) pendant 30 minutes. Laissez refroidir, ôtez les coques et la peau. Pendant ce temps faites revenir le céleri et l’oignon dans l’huile pendant 10 minutes sans les faire brunir. Ajoutez les châtaignes, le bouillon et le lait et laissez cuire 15 minutes. Versez le tout dans un robot-mixeur avec le Stilton, le jus de citron et le tabasco, puis mixez pour homogénéiser. Servez chaud, parsemé de coriandre.